MonVid

Una mica de mi…

Pa de xeixa, fent proves

Leave a comment

A casa no podem menjar pa de blat, per això ens el fem nosaltres. Normalment fem servir un blat antic: la xeixa, que comprem a l’engròs, en sacs que 25kg.

Gairebé sempre faig el pa amb panificadora, per comoditat, però per a fer entrepans no és el pa més idoni, sobretot per als petits, que acaben amb les llesques trencades i l’embotit per terra. Un altre problema del pa fet amb panificadora es la seva conservació, al dia següent ja es sec.

De tant en tant em surt la vena experimentadora i provo de fer altres tipus de pans, tot buscant-ne un que vagi millor per fer entrepans.

Aquesta vegada he fet la recepta de pa ràpid del llibre de la Thermomix. Tot i haver afegit més farina de la que indica la recepta, la massa no ha quedat prou compacta per poder fer barra, així que he optat per posar-la dintre d’un motlle de pa de silicona.

img_1284p

El resultat, un pa cruixent, de molla esponjosa, que per menjar sol deixa bastant que desitjar però que no està malament per menjar acompanyat d’embotit o untat amb xocolata casolana.

Pel que fa a la conservació, al segon dia encara estava tou i cruixent, més enllà no en puc dir res, a casa el pa vola…

El problema, com que es un pa de fermentació molt curta, al meu estomac no li ha agradat, m’ha fet força acidesa.

Recepta pa ràpid Thermomix (modificada)

  • 300 grams d’aigua tèbia
  • 25 grams de llevat fresc
  • 520 grams de farina semi-integral de xeixa
  • 5 grams de sucre
  • 10 grams de sal

Per fer el pa s’ha de disoldre el llevat amb l’aigua tèbia i a continuació afegir la resta d’ingredients. Llavors ho mesclem 30 segons a velocitat 6 i després ho amassem 2 minuts a velocitat espiga.

Deixem la massa dins el got de la Thermomix i esperem a que dobli el volum, una mitja horeta; a continuació ho traiem del vas i ho amassem una mica per treure el gas.  Donem la forma que vulguem i ho deixem reposar fins que torni a doblar el volum, en el meu cas una hora.

Llavors només ens falta coure’l, a 220ºC entre 20 i 40 minuts, depenent de la mida dels pans que haguem fet.

Advertisements

Author: MonVid

Mare, companya, naturalista, modista, cuinera,... i moltes més coses que vaig descobrint...

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s